Verrassende Orgelklanken

Concert
7
Matthijs_Geerten_2
2 oktober 2022 16:00

Orgelkring Middenbrabant

IN SAMENWERKING MET HET CENAKEL  

Matthijs Koene | panfluit

Geerten van de Wetering | orgel

PROGRAMMA

Huang Ruo (1976)

          Wind Blows (2016)

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

          Praeludium d-moll BWV 539 - orgel

Johann Sebastian Bach

          Sonate BWV 1035: Adagio ma non tanto – Allegro-Siciliano – Allegro assai

Peeter Vähi (1955)

          Forty Two  (1997) 

Calliope Tsoupaki (1963)

           Song for Life and Death (2018) - panfluit

Jean-Baptiste Loeillet (1680-1730)

          Sonate en Do: Largo cantabile – Allegro – Largo espressivo – Allegro

Jean Langlais (1907-1991)

          Pasticcio (1956) - orgel

Jehan Alain (1911-1940)

          Trois Mouvements (1934-35): Andante – Allegro con grazia – Allegro vivace

          (bewerking Marie-Claire Alain, 1975)

 

UITVOERENDEN

Matthijs Koene (1977) wordt internationaal gezien als de meest vooraanstaande panfluitist van zijn tijd. Hij studeerde cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam en werd kort daarna benoemd tot hoofdvakdocent panfluit aan hetzelfde instituut.

Matthijs is winnaar van verschillende prestigieuze prijzen. Zo won hij in 2003 de Vriendenkrans, Concertgebouwprijs en AVRO Radio-prijs, en met zijn duo Verso, met gitarist Stefan Gerritsen, de prijs voor eigentijdse muziek van het Comradio-concours in Barcelona (2003) en de IBLA Grand Prize Top Winner Award en de Piazzolla Award in Italië (2006). Ook bereikte het duo tweemaal de finale van The CAG music competition in New York, in 2005 en 2006.

Matthijs’ visie en speelwijze hebben de technische mogelijkheden en expressie van de panfluit vergroot, waardoor de panfluit zijn intrede kon doen in de klassieke muziek. Er zijn inmiddels meer dan tweehonderd werken voor hem geschreven die veelal aan hem zijn opgedragen. Werken voor panfluit solo, in kamermuziek, met orgel, als onderdeel van ensemble en soloconcerten, vaak door componisten van naam als Theo Loevendie, Roderik de Man, Daan Manneke, Guus Janssen, Klaas de Vries, Chiel Meijering, Gwyn Pritchard, Fabio Nieder, Calliope Tsoupaki, Martijn Padding, Klas Torstensson en Ron Ford. Website: https://www.matthijskoene.nl

Geerten van de Wetering (1985) is een veelzijdig musicus, die graag uitdagende en verrassende programmering maakt. Zo maakte hij o.a. programma’s in combinatie met dans, elektronische muziek, film of kruisbestuivingen met andere muziekstijlen. Geerten is actief als organist en dirigent. Improvisatie is een belangrijk onderdeel van zijn spel. In 2018 won hij het Internationaal Improvisatieconcours Haarlem, eerder was hij finalist bij improvisatieconcoursen in Schlägl (O) en Westfalen (D). Ook brengt hij met regelmaat nieuwe werken in première: hij speelde o.a. premières van composities van Kate Moore, Klaas de Vries en Willem Boogman. In 2018 verscheen zijn eerste solo-cd, die in de pers enthousiast ontvangen werd. Geerten concerteert in binnen- en buitenland. Sinds enige tijd heeft hij zich ook toegelegd op het componeren en arrangeren van muziek voor koor/zang en orgel. Recent zijn enkele werken van hem uitgegeven.

Geerten is organist van de Kloosterkerk in Den Haag, dirigent van het Woerdens Kamerkoor en leidt met regelmaat projectkoren. Hij studeerde orgel en improvisatie bij Jos van der Kooy en kerkmuziek en koordirectie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Tevens studeerde hij politicologie aan de Universiteit Leiden. Na het behalen van zijn mastergraad orgel volgde hij een postgraduale aan de Universität der Musik in Wenen bij Roman Summereder (20e eeuwse muziek) en Peter Planyavsky (improvisatie). Daarnaast ontving hij lessen van Ansgar Wallenhorst (improvisatie) en Wiecher Mandemaker (koordirectie). Website: https://www.geertenvandewetering.nl

Het duo Matthijs Koene & Geerten van de Wetering speelt een breed repertoire van Bach tot Daan Manneke, van Sweelinck tot Klaas de Vries.

Toegang 15,00 euro. Vrienden Orgelkring Midden-brabant  7,50 euro. Jongeren tot 30 jaar gratis.

Dit concert is toegankelijk met de We are Public pas.

 

Betaling bij aanvang concert contant of met  pin.

Wij reserveren geen vaste zitplaatsen.

Kaarten reserveren via de website www.cenakel.nl via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Parkeren op het terrein van Het Cenakel is niet mogelijk. De dichtstbijzijnde parkeermogelijkheid is direct aan de overzijde Koninshoeve 18, Het koetshuis. Voor route zie www.cenakel.nl

 

 

 

cenakel info 1

cenakel info 2

cenakel info 3