S.M.E.T Kamermuziek

Concert
15
10._Paul_Uyterlinde__Marina_Lazar_credit_Nina_Morel
10 maart 2024 12:30

Kamermuziekserie

Paul Uyterlinde & Marina Lazar

 

Paul Uyterlinde | cello

Marina Lazar | piano

Paul Uyterlinde (1961) groeide op in Middelburg waar zijn moeder regelmatig optrad als pianiste in de Zeeuwse Concertzaal. Zijn ouders organiseerden vaak huisconcerten en zo werd Uyterlinde zich bewust van zijn liefde voor de cello. Vanaf zijn twaalfde jaar kreeg hij celloles van Martin Zagwijn, solocellist van Het Residentie Orkest en het Zeeuws Orkest. Als leerling van Jean Decroos behaalde hij zijn diploma Uitvoerend Musicus (met onder andere een uitvoering van het eerste celloconcert van Shostakovitch) aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Tijdens zijn opleiding nam hij deel aan masterclasses van Heinrich Schiff, Boris Pergamenschikov, en bovenal Maurice Gendron.

Sinds 1991 is Uyterlinde solocellist van philharmonie zuidnederland (voorheen Het Brabants Orkest). Met ‘PhilZuid’ en andere orkesten treedt hij regelmatig op in binnen- en buitenland als solist in celloconcerten van Schumann, Shostakovich, Elgar, Lalo, Dvořák, Saint-Saëns en Haydn o.l.v. dirigenten als Moshe Atzmon, Eri Klas, Libor Pesek, Lucas Vis, Jacques Mercier, Michel Tabachnik en Marc Soustrot. Met een van de hoogtepunten de live radio-opname van Dvořák o.l.v Libor Pesek.

Uyterlinde houdt ervan om buiten de gebaande paden te treden. Zo speelde hij het celloconcert van Frank Martin, Poème van Henriette Bosman en het dubbelconcert voor 2 celli van Tristan Keuris samen met Gregor Horsch. Optredens in kamermuziek zijn voor hem de krenten in de pap. Zo speelt hij al jaren met de huidige concertmeester van PhilZuid, Adelina Hasani en Fali Pavri in het Rembrandt Piano Trio, waarmee hij vele mooie buitenlandse tournees maakte.

Naast het vele musiceren is Uyterlinde al jaren docent aan Fontys Academy of Music and Performing Arts in Tilburg en geeft hij regelmatig masterclasses aan buitenlandse conservatoria.

Bijzonder detail: Paul is al zoʼn 40 jaar trotse bezitter van een prachtige Lorenzo Guadagnini cello uit 1742. Deze is permanent te bewonderen in het Concertgebouw in Amsterdam op een schilderij. Het betreft een portret van voormalig solo-cellist van KCO Marix Loevensohn die deze mooie cello vond in een collectie, getuige de waxzegel op de krul.

Marina Lazar (1994) is een veelzijdige pianiste uit een muzikale familie. Haar vader Richard Lazar, een succesvolle violist, is concertmeester van Värmland Opera in Karlstad (Zweden) en haar moeder Margreet Brinkman pianist. Al van kleins af aan kreeg ze van haar moeder pianolessen en speelde ze met haar vader duo’s voor viool en piano. Marina is haar pianostudie begonnen in Arnhem bij Frank Peters en is daarna naar Zweden verhuisd waar ze verder studeerde bij Erik Rentzhog. Haar bachelor- en masteropleiding heeft ze bij Niklas Sivelöv in Kopenhagen en František Malý in Praag succesvol cum laude voltooid. Daarnaast volgde ze masterclasses bij onder meer Kathryn Stott, Philip Kawin, Stefan Bojsten en Mats Widlund.

In 2014 heeft Marina als solist opgetreden in Griegs pianoconcert, maar haar focus ligt vooral op kamermuziek, duo's met strijkers en pianotrio's hebben altijd haar voorkeur gehad. Zo trad Marina op met Trio Saga op het Vendsyssel Festival in Denemarken en Vestfoldspillene in Noorwegen. Met haar Trio Lazar heeft ze in 2017 een prijs gewonnen in de Køges Chambermusic Competition. 

In 2018 gaf ze met haar cello-duo-partner concerten in o.a. de Mirror Chapel van het Clementinum, en in HAMU in Praag. In 2019 verzorgde ze met een ensemble de wereldpremière van de moderne opera Titanic van de componist Matias Vestergaard. Lazar werkte mee bij de opening van het Tonalt Centrum in Kopenhagen en heeft meerdere keren op het PULSAR Festival opgetreden.

In 2021 bracht Marina een CD, Karantony – Quarantunes uit met eigen composities voor dans, die ze meermaals heeft uitgevoerd tijdens balfolk-evenementen.

Naast haar optredens in kamermuziekconcerten is ze een inmiddels veel gevraagde begeleidster door heel Nederland in masterclasses, o.a. voor Fontys AMPA en wordt ze gevraagd om orkest audities te begeleiden. In Eindhoven, Weert en Nijmegen heeft ze een bloeiende pianolespraktijk opgebouwd.

Programma:

  • Robert Schumann - 5 Stücke im Volkston in a. 102 voor cello & piano

I.  Vanitas vanitatum: Mit Humor

II.  Langsam 

III. Nicht Schnell, mit Ton zu spielen 

IV. Nicht zu rasch 

V.  Stark und markiert  

  • Mieczysław Weinberg - Sonate voor cello & piano No.2 g. Op. 63

I. Moderato

II. Andante

III. Allegro

  • Camille Saint-Saëns - Sonate voor cello & piano No.1 c. Op. 32

I. Allegro

II. Andante tranquillo e sostenuto

III. Allegro moderato

 

Entree      : € 18,00

Kinderen vanaf 12 jaar en studenten € 10,00

Kinderen t/m 11 jaar gratis

DIT CONCERT IS TOEGANKELIJK MET DE PODIUM PAS

 

Betaling bij aanvang concert contant of met pin. Wij reserveren geen vaste zitplaatsen.

Kaarten reserveren is mogelijk via de link bovenaan de pagina of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Parkeren op het terrein van Het Cenakel is niet mogelijk. De dichtstbijzijnde parkeermogelijkheid is aan de overzijde bij het koetshuis. Meer parkeermogelijkheden op de homepage.

 

cenakel info 1

cenakel info 2

cenakel info 3