S.M.E.T Nieuwjaarsconcert

Concert
16
6._Ensemble_SOIT_credit_Caspar_Bunge
14 januari 2024 12:30

Kamermuziekserie

Ensemble SOIT!

 

Bert van de Brink | piano en accordeon

Sanne de Graaf | cello

Andrea van Beek | zang

In 2021 met nog veel corona beperkingen, en een jaar na het overlijden van Gilda Delaporte, besloot het trio Bert van den Brink (1958), Andrea van Beek en Sanne de Graaf (1967) om van de nood een deugd te maken en een concertreeks te organiseren langs bijzondere buitenlocaties. Het werd een groot succes; het ensemble SOIT! was geboren en het publiek genoot van een heerlijke avond met Franse chansons. Het bijzondere aan deze chansons is, dat ze nieuw zijn. Ze werden geschreven door Gildas Delaporte (1964 - 2020) bij leven contrabassist, beiaardier en chansonnier. Hij schreef prachtige liederen op teksten van grote Franse dichters als Victor Hugo, Charles Baudelaire, Marceline Desbordes-Valmore en Pierre de Ronsard. Zijn muzikale stijl doet denken aan Brassens, Brel of Trenet en zijn chansons hebben een vanzelfsprekendheid alsof ze altijd al bestaan hebben. Met deze uitbundig vrolijke of melancholiek ontroerende chansons toerde hij langs theaters, kerken en kroegen in Nederland en Frankrijk. Met pianist Bert van den Brink maakte hij de cd ‘Feuilles Volantes’. Met het blazersensemble Les Compagnons de la Chanson (Collega's van philharmonie zuidnederland) maakte hij de cd ‘Eclats d’étoiles’.

Andrea van Beek studeerde viool aan het Conservatorium Arnhem en klassiek zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze zong in koren als Collegium Vocale Gent en (sinds 1999) in Cappella Amsterdam. Daarnaast is zij als zangdocent verbonden aan de Acteursopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Andrea werkte mee aan tal van muziektheatervoorstellingen met hedendaagse muziek en maakte de bijzondere kameropera ‘Duets with Jim’.

Bert van den Brink die blind geboren is, studeerde cum laude af als klassiek pianist bij Herman Ulhorn aan het Utrechts Conservatorium. Hij improviseerde al van jongs af aan op piano en orgel en in 2007 ontving hij de VPRO/BOY EDGARPRIJS. De jury betitelde zijn spel als “direct herkenbaar, iets wat alleen de grootsen in Jazz weten te bereiken."

Hij is veelvuldig te beluisteren als pianist, organist en accordeonist en trad op met vele andere topmusici zoals Thomas Oliemans o.a. in het t.v. programma Podium Witteman, Wishful Singing, Toots Thielemans, Chet Baker en Jules de Corte. Hij is ook actief als arrangeur/producent voor onder meer Paul de Leeuw, het Metropool orkest en Amsterdam Sinfonietta. Zo maakte hij bijvoorbeeld een schitterende bewerking van de opera Porgy & Bess, uitgevoerd door de Houdini’s en Nieuw Sinfoniëtta Amsterdam. Voor SOIT! schijft Bert van den Brink prachtige arrangementen van Gilda's muziek.

Sanne de Graaf studeerde cello aan Conservatoria in Utrecht, New York en Den Haag. Zij maakte deel uit van verschillende kamermuziekensembles, waaronder het Artemis Ensemble, Musica Rossi en het Combattimento Consort Amsterdam. Sinds 1996 is zij werkzaam als plaatsvervangend aanvoerder cello bij philharmonie zuidnederland. Sanne is ook actief als tekstschrijver (programmatoelichtingen) en als concertorganisator. Ze initieerde in de Betuwe de concertserie Muziek op de Dijk. Als kamermuziek coördinator en muzikale assistent is Sanne verbonden aan de bijzondere Kamermuziek & Masterclass sessies van Mario Brunello in oktober in San Ginesio, ItaIië.

Programma ‘Frankrijk komt naar je toe in het nieuwe jaar!!

Ensemble SOIT! brengt een weergaloos programma met bijzondere chansons, op teksten van grote Franse dichters, als Victor Hugo en Charles Baudelaire, met muziek van Gildas Delaporte. Het oeuvre van Delaporte is omvangrijk (meer dan 120 liederen) en men zou er vele avonden mee kunnen vullen. SOIT! heeft de meest aansprekende chansons uitgekozen, waaronder het ontroerende ‘Les Cloches Du Soir’, het melancholieke ‘Chansons D’apres Midi’, de indrukwekkende ode aan ‘Etty Hillesum’, het bruisende ‘L’Andalouse’ en een aantal die nog niet eerder zijn uitgevoerd. Bert van den Brink maakte de arrangementen. Om de muzikale (en literaire) beleving nog meer te verdiepen en ze begrijpelijker te maken voor Nederlandse oren, schreef het trio vertalingen van en vertellingen rondom de gedichten. Het programma is een mooi kamermuzikaal eerbetoon door deze 3 top musici aan Gilda, een bijzonder musicus en prachtig mens.

Programma: ‘Frankrijk komt naar je toe in het nieuwe jaar!!

  • Muziek van Gildas Delaporte

 

Entree      : € 18,00

Kinderen vanaf 12 jaar en studenten € 10,00

Kinderen t/m 11 jaar gratis

DIT CONCERT IS TOEGANKELIJK MET DE PODIUM PAS

 

Betaling bij aanvang concert contant of met pin. Wij reserveren geen vaste zitplaatsen.

Kaarten reserveren is mogelijk via de link bovenaan de pagina of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Parkeren op het terrein van Het Cenakel is niet mogelijk. De dichtstbijzijnde parkeermogelijkheid is aan de overzijde bij het koetshuis. Meer parkeermogelijkheden op de homepage.

 

 

cenakel info 1

cenakel info 2

cenakel info 3