S.M.E.T Kamermuziek

Concert
9
2._Rosin_String_Octet_credit_Mona_Ulriche
12 november 2023 12:30

Rosin Octet

 

Denis Dias | viool

Cláudia Carvalho | viool

Alba Huuse | viool

Glenn van Hoof | viool

Kevin Morales Rey | altviool

Adriana García | altviool
Ade Nicolas | cello
Carlotta Rall | cello

Het Rosin Octet werd in 2021 opgericht door 8 jonge, bevlogen en ambitieuze musici uit Nederland. 

Het ensemble bestaat uit 7 nationaliteiten uit verschillende delen van de wereld, die de passie delen om een unieke ervaring van kamermuziek te bieden door hun ongewone setting.

Hun repertoire richt zich op het onder de aandacht brengen van muziek geschreven voor strijkoctet (uit verschillende periodes). Het ensemble wil bijdragen aan de hedendaagse muziekscene door nieuwe werken van aspirant-componisten uit te voeren en toegankelijker te maken voor een breder publiek.

Het octet heeft al met veel succes opgetreden in Duitsland, Italië, Portugal en Estland. In 2022 namen ze op uitnodiging van O/Modernt Academy deel aan een excursie naar het Arvo Pärt Centrum in Laulasmaa aan de kust van Estland. Een prachtige serene plek om de muziek van Pärt en zijn complexe spirituele en intellectuele universum te onderzoeken; ook in relatie tot hun eigen verhouding tot kunst, natuur en het leven zelf. Tijdens deze inspirerende week werkte zij o.a. met Hugo Ticciati, Elisabeth Wilson, Dobrinka Tabakova en Matthew Barley en speelde op het afsluitende concert. In 2022 wonnen zij de publieksprijs tijdens de Willem Twee Kamer Muziek Competitie met o.a. een uitvoering van het adembenemende octet van Reinhold Glière. The jury beschreef Rosin Octet’s optreden als “thrilling and festive, and everyone in the hall could notice the joy and energy of each of the players.”. In mei 2023 gaven zij met groot succes de Europese première van het Octet van Harry Sdraulig in het Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven.

Programma ‘Echoes of the past, Sounds of the future’

Het is een concert dat zowel geworteld is in de traditie als vooruitstrevend in zijn aanpak, en dat de diversiteit van het klassieke muziekgenre en de creatieve geest van nieuwe kunstenaars van de 21e eeuw weerspiegelt, het Rosin Octet zal u hart ermee veroveren.

Enrico Ferri’s fascinerende ‘Tales of Asimov’ is in samenwerking met het Rosin Octet geschreven, geïnspireerd op de bloemlezing ‘Robot Dreams’ van Isaac Asimov, om de mogelijkheden, verschillende kleuren en sonoriteiten van het octet te ontdekken. Daarbij uitgaande van de muzikale identiteit van elk van de spelers, om tot het best mogelijke resultaat te komen.

Woldemar Bargiel's Octet voor strijkers op.15a, stamt uit 1877 en put uit de klassiek romantische tradities van de kamermuziek, met zijn elegante en gepassioneerde melodieën. Als de negen jaar jongere halfbroer van Clara Schumann - Wieck, onderhield hij een hechte relatie met Clara en Robert Schumann. Ook onderhield hij een hechte relatie met Felix Mendelssohn, op wiens voorspraak hij in 1844 naar het beroemde conservatorium van Leipzig ging om te studeren bij Moscheles (piano) en Niels Gade (compositie). In 1864 werd hij directeur van de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst in Rotterdam. Als oud leerling van Mendelssohn, die de Matheus Passie had geherintroduceerd, bracht Bargiel de partituur van Bach mee naar Rotterdam en leidde op 22 april 1870 de eerste Matheus uitvoering, lang voordat het in Nederland een jaarlijkse traditie zou worden. Zijn octet schreef hij toen hij inmiddels terug in Duitsland was aangesteld als docent compositie aan de prestigieuze Hochschule für Musik in Berlijn. Geheel ten onrechte is deze componist en dit octet genegeerd.

Harry Sdraulig’s fantastische octet is gegoten in één enkele continue beweging en combineert een ‘motto’ thema door het werk heen met afwisselend onstuimigheid, geagiteerde soli en lange oasis van rust, tonale puurheid met lyrische solo lijnen en flitsende pizzicati eindigend in een wervelend slot. 17 Minuten puur luisterplezier!

 

Programma: ‘Echoes of the past, Sounds of the future’

  • Enrico Ferri - Verhalen van Asimov
  • Waldemar Bargiel - Strijkoctet Op.15a (1877)
  • Harry Sdraulig - Strijkoctet

 

Entree      : € 18,00

Kinderen vanaf 12 jaar en studenten € 10,00

Kinderen t/m 11 jaar gratis

DIT CONCERT IS TOEGANKELIJK MET DE PODIUM PAS

 

Betaling bij aanvang concert contant of met pin. Wij reserveren geen vaste zitplaatsen.

Kaarten reserveren is mogelijk via de link bovenaan de pagina of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Parkeren op het terrein van Het Cenakel is niet mogelijk. De dichtstbijzijnde parkeermogelijkheid is aan de overzijde bij het koetshuis. Meer parkeermogelijkheden op de homepage.

 

cenakel info 1

cenakel info 2

cenakel info 3