S.M.E.T Kamermuziek

Concert
35
1._Daniel_Rowland_and_Maja_Bogdanovic_credit_Sarah_Wijzenbeek
8 oktober 2023 12:30

Daniel Rowland | viool

Maja Bogdanović | cello

Het echtpaar Daniel Rowland (Engeland, 1972) & Maja Bogdanović (Servië, 1982) is een muzikaal huwelijk ‘made in Heaven’. Daniel, geboren in Londen en opgegroeid in Twente, heeft een imposante carrière opgebouwd als solist met orkesten van Tromsø in het hoge noorden tot Kaapstad in Zuid Afrika en alles wat er tussen ligt. Naast het spelen van het gouden vioolrepertoire is hij een warm pleitbezorger van muziek van eigentijdse componisten, zoals Vasks, Lindberg en Saariaho. De CD 'distant Light’ (2020) met concerten van Vasks is een mooie ode hieraan.

Daniel is een gepassioneerd en veel gevraagd kamermusicus. Hij was 12 jaar de primarius van het Brodsky Quartet en heeft zijn jaarlijkse eigen festival in het pittoreske 15e-eeuwse Stift in Twente. De lofuitingen in de media zijn unaniem: “Stellar Playing….Daniel has a powerful glamorous tone, gleaning at the top and throaty and rugged down at the bottom… he plays with such fiers intensity that the music seems to shake."

Ook Maja heeft een indrukwekkende carrière opgebouwd. Zij won vele prijzen op diverse internationale concoursen, zoals Aldo Parisot in Zuid Korea, Gaspar Cassado in Tokyo en een special prize op het Concours Rostropovich in Parijs. Na haar fantastische recital debuut in New York’s Carnegie Weill Hall, schreef The Strad magazine lyrisch over haar buitengewoon mooie optreden en roemde haar exceptioneel mooie klank en haar weloverwogen interpretatie. 

Maja is een zeer veel gevraagd kamermusicus, ze werkte samen met illustere collega's op vele grote festivals. Ook zij treedt vaak op als soliste met orkest en net als Daniel deelt zij de passie voor werken van eigentijdse componisten. Haar samenwerking met Penderecki is daar een voorbeeld van. Onder leiding van de componist speelde zij het 2e celloconcert van Penderecki en het Belgrado Philharmonisch orkest. In 2019 kwam het tot een CD opname van dit mooie celloconcert o.l.v. Penderecki.

Sinds 2018 vormen Rowland en Boganović een duo en treden ze op op grote festivals in Europa, de VS en Zuid Amerika. Zij worden geroemd om hun intieme en avontuurlijke optredens in kleurrijke en innovatieve programma’s. Behalve dat ze regelmatige optreden op de Nederlandse TV & radio hebben zij voor Challenge Records CD’s opgenomen met het mooie repertoire voor deze combinatie, maar ook prachtige wereldpremières van componisten als Penderecki, Sollima, Vasks en Nishman.

Programma ‘Songs & Dances’

Daniel en Maja zijn gepassioneerd om het vrij kleine maar o zo mooie repertoire voor viool & cello uit te breiden. Gezien het werk van Isidore Zebeljan ‘3 songs for Maja & Daniel’ slagen zij daar uitstekend in. Verder op het programma het heerlijke Passacaglia van Händel in een virtuoze bewerking (1897) van de Noorse violist Johan Halvorsen. Het miniatuurtje Vesipisaroita van Janne Sibelius -zo heette Jean nog toen hij zijn allereerste compositie schreef als schooljongen van 10 jaar oud- wordt gevolgd door het ontroerend mooie Castillo Interior (2013) van Peteris Vasks. Dit werk is gebaseerd op het boek ‘Morades del Castillo’ uit 1577 van de grote Spaanse mystica St.Teresa d’Avila. Zoltan Kodaly’s rhapsodische Duo, dat sterk beïnvloed is door zijn interesse en onderzoek naar Hongaarse Volksmuziek, mocht niet ontbreken op dit feest van ‘Songs & Dances’. Gecomponeerd in 1914 zijn de spanningen van die tijd in dit emotionele en schrijnende werk voelbaar. Maar dat geldt ook voor Kodaly’s gave voor melodie, in het laatste deel wordt een rijke retorische inleiding opgevolgd door een krachtige vastberaden Hongaarse dans. Als we het over dans hebben is er geen groter meester in het componeren van Tango's dan Astor Piazzolla. Zijn Tango S.V.P. is een heerlijke afsluiter van dit prachtige programma.

Enkele prachtige citaten uit kranten over hun concerten/opnames: 

“This is remarkable and treasurable. I would not have believed that this was played by only two people; it’s extraordinary…entirely beautiful. This has become for me THE best performance.” - American Record Guide

“A magical meeting between cello and violin. Here are musical memories that dance through space as ghostly figures, and are interpreted with great character, colour and depth.“ - NRC Handelsblad

“A gorgeous performance – it is a true voyage of discovery: they know the music through and through also seem to be discovering it in the moment … wonderful, fragile, and tender.“ - Diskotabel, NPO Radio 4

 

Programma: Songs & Dances’

  • Händel/Halvorsen - Passacaglia
  • Jean Sibelius - Vesipisaroita (Regendruppels)
  • Peteris Vasks - Castillo Interior 
  • Isidora Zebeljan - 3 songs for Maja & Daniel 
  • Zoltan Kodaly - Duo
  • Astor Piazzolla - Tango S.V.P.

Entree      : € 18,00

Kinderen vanaf 12 jaar en studenten € 10,00

Kinderen t/m 11 jaar gratis

 

Betaling bij aanvang concert contant of met pin. Wij reserveren geen vaste zitplaatsen.

Kaarten reserveren is mogelijk via de link bovenaan de pagina of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Parkeren op het terrein van Het Cenakel is niet mogelijk. De dichtstbijzijnde parkeermogelijkheid is aan de overzijde bij het koetshuis. Meer parkeermogelijkheden op de homepage.

 

cenakel info 1

cenakel info 2

cenakel info 3