De Link

Concert
Miriam-Overlach-e1687889566790
7 november 2023 20:00

Miriam Overlach maakt de balans op. Op haar pad vanuit Duitsland naar Nederland, via België tot recentelijk Oostenrijk liet ze zich tot dusver door de harp, maar óók de nieuwe muziek leiden.

Ze ontmoette overal componisten en inspireerde hen voor haar instrument te schrijven. Door hen steevast de ruimte voor experiment te gunnen, heeft ze in haar loopbaan nieuwe perspectieven op het instrument weten te creëren.

Meestal raakt Overlach gefascineerd door componisten of werken met een uitgesproken geluid of idee: een keuze die zij ook in het programma ‘Balans‘ wil laten horen. Van ijle zachte hoge boventonen tot bruut elektronisch geluid, van musiceren met bekers en sponsen op een kleine harp tot een werk met live-video en bewegende snaren: de door haar gekozen werken passen niet zozeer in één stijl, maar houden elkaar in balans door hun uiteenlopende esthetica.

Op het programma staan onder meer speciaal voor haar geschreven stukken van de befaamde Duitse componisten Schüttler en Kreidler; allebei scherp, serieus én humoristisch. Zij brengt haar lijfstuk, de Sequenza II van Berio, dat in de jaren ’60 van de vorige eeuw al brak met het lieflijke imago van de harp. Tevens speelt ze het voor haar geschreven stuk voordat…, van haar partner Wilbert Bulsink, dat hij later uitbreidde tot een heus harpconcert. In dit concert bespeelt zij de harp, geïnspireerd op musique concrète, met sponzen – net als in het stuk van Michael Maierhof, een onderdeel van zijn langlopende serie splitting.

Maar ‘Balans’ is niet louter een terugblik op het verleden. Met het eerste en het laatste stuk van vanavond begeeft Overlach zich namelijk wel degelijk op nieuw terrein: het werk van Hosokawa slaat een brug naar haar nieuwe baan bij het gerenommeerde ensemble Klangforum Wien. Haar voorgangster in Oostenrijk zette Hosokawa’s Folksongs op meesterlijke wijze op cd.

Op ons verzoek gaat de harpiste ook een gloednieuwe samenwerking aan met componiste Eveline Vervliet, die dit jaar artist-in-residence is bij De Link. Zij is afkomstig uit België, alumnus van het conservatorium Tilburg en studente van Martin Schüttler in Duitsland. Net als Overlach is ze thuis in alle naties rondom het drielandenpunt en schept ze genoegen in het oprekken van muzikale grenzen.

 

Meer informatie en reserveren via www.delink.nl

 

 

cenakel info 1

cenakel info 2

cenakel info 3