Verrassende Orgelklanken (II)

Concert
 Registratie gesloten
 
3
Datum: 4 november 2018 16:00

Midden-Brabantse Orgelkring

IN SAMENWERKING MET HET CENAKEL

Willem de Vries – bariton

Geert Bierling – orgel en drukwindharmonium

 

PROGRAMMA

 

 

Geert Bierling (1956)

Improvisation – Entrée pour Orgue

 

 

Léon Boëllmann (1862-1897)

Cinq Pièces pour harmonium opus 30

Largamente

Andantino

Allegro

Communion

Sortie

 

Francis Poulenc (1899-1963)

Chanson - Priez pour Paix

 

 

Charles Bordes (1863-1909)

Chanson - Le Paix est dans le Bois

  

 

Geert Bierling

Improvisation pour harmonium - Je t'adore, mon vieux…

 

 

Georg Frideric Handel (1685-1759)

Organ Concerto in d Minor No. 15  HWV 304

Ad libitum – Prelude

Andante

Ad libitum – Adagio

E poi ad libitum - Fuga Allegro

Allegro

 

 

Maurice Ravel (1875-1937)

Chants populaires

Chanson espagnole

Chanson française

Mélodie italienne

Chanson hébraïque

 

  

Geert Bierling

Improvisation - Prélude pour Orgue

 

 

Maurice Ravel

Don Quichotte à Dulcinée

Chanson romanesque

Chanson épique

Chanson à boire

 

 

DRUKWINDHARMONIUM

 

 

Het instrument dat Geert Bierling tijdens dit concert bespeelt werd in Parijs gebouwd rond 1880 door de fa. Christophe & Etienne.

Toen het Franse drukwindharmonium in 1840 in Frankrijk op de markt kwam, voldeed het helemaal aan de behoefte van de Romanticus die zocht naar dynamische expressie. Het pijporgel met z’n statische klank voldeed niet aan die wens en zelfs de piano, die geen constante toon kon voortbrengen, schoot tekort. Met het harmonium echter kon men met zo genaamde voettreden de winddruk veranderen. Hierdoor werd het mogelijk het volume van de klank te bepalen, zonder dat dit gevolgen had voor de toonhoogte. Op deze manier laat het voetenwerk van de harmoniumspeler zich het best vergelijken met de ademtechniek van een blazer. Daarnaast lijkt de klankbron op die van een rietinstrument. Ook bij het harmonium ontstaat de toon doordat er lucht langs een soort rietje wordt geperst, in dit geval een tongetje van messing, dat daardoor in trilling wordt gebracht. In Amerika wordt het harmonium dan ook niet voor niets reed organ genoemd. Maar pas op, want hier wordt het verwarrend. Het Amerikaanse model, dat overigens rond dezelfde tijd is ontwikkeld, gaat uit van een wezenlijk ander principe. Hier ontstaat de toon door onderdruk (zuigwind) en bij het Franse instrument juist door het aanblazen van de tong (drukwind). Door de Fransen werd dit type harmonium ook wel l’orgue-expressif genoemd. De namen van het andere type harmonium zijn minder poëtisch. Benamingen als ‘psalmenpomp’ en ‘cirkelzaag des geloofs’ dankt het zuigwindharmonium aan het feit dat dat instrument prominent terecht kwam in het protestantse leven. Het gevoel dat dit bij sommigen met zich mee brengt, komt prima tot uitdrukking in de uitspraak van de schrijver Adriaan Roland Holst die in het harmonium ‘de stem der menschheid jammerend om erbarmen’ meende te horen. Toen even later het elektronisch orgel zijn intrede deed, leken de dagen van het harmonium geteld. Dat de belangstelling door het instrument niet verloren gaat komt door pleitbezorgers als Geert Bierling die aantonen dat het repertoire van het harmonium vaak van zeldzaam hoog niveau is en dat het instrument voor de kamermuziek buitengewoon geschikt blijkt.

 

 

UITVOERENDEN

Willem de Vries studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Margreet Honig. Daarna volgde hij lessen bij Dietrich Fischer-Dieskau, Thomas Quasthoff, Graham Johnson, Jard van Nes, Rudolf Jansen, Udo Reinemann en Maarten Koningsberger.

De Vries zong operarollen in produkties van Barok Opera Amsterdam, Opera op Zak, het Grachtenfestival Amsterdam, Opera Trionfo, de Opera Studio van Amsterdam en het Zomer Opera Festival in Alden Biesen (België).

Bij Opera Zuid vertolkte Willem de Vries de rol van Graf Danilo Danilowitsch in Die Lustige Witwe van Léhar, Moralès in Carmen van Bizet, Marco in Gianni Schicchi van Puccini en Figaro in Il Barbiere di Siviglia van Rossini. Tevens zon hij de rollen van Ford in Falstaff van Verdi, Valentin in Faust van Gounod, Peter in Hänsel und Gretel van Humperdinck, Conte Almaviva in Le nozze de Figaro van Mozart, Belcore  in L’elisir d’Amore van Donizetti en Silvio in  I Pagliacci van Leoncavallo. Verder vertolkte Willem de Vries de rol van Dottore Grenvil in La Traviata van Verdi en Eisenstein in Die Fledermaus van Strauss. In Tivoli/Vredenburg zong hij de rol van Ping in Turandot van Puccini en in het Concertgebouw in Amsterdam de rol van Papageno in Die Zauberflöte. Verder zong hij de rol van Alidoro in de opera La Cenerentola van Rossini, Jago in Otello van G.Verdi en Marullo in Rigoletto, eveneens van Verdi. In de revue “Wie is Loesje” (regie van Marc Krone) trad hij op als “Rambler” Kees Kranenburg.

Willem de Vries werkte mee aan Concert voor 1000 sterren, een serie educatieve concerten van de Magische Muziekfabriek in samenwerking met Het Residentie Orkest en Het Radio Filharmonisch Orkest. Meer educatieve en familieconcerten volgden zoals “De rijke man en de nachtegaal” (Tivoli Leidsche Rijn/TROS) en “Zingende Honden”. Een nieuw educatief concert met Willem de Vries als zanger en presentator was een groot succes. Het betrof een serie concerten met de medewerking van Het Groot Omroepkoor, de TROS en de NTR, “Meneer Gijs wil een prijs”.

Dit seizoen zingt hij naast liedrecitals en oratoriumconcerten operarollen zoals Schaunard in La Bohème, Jevgeni Onegin in de gelijknamige opera van Tschaikovsky en Figaro in Il Barbiere di Siviglia van Rossini.

Willem de Vries maakt af en toe deel uit van het ensemble Frommermann, bekend door hun optredens voor o.a. het 2006 Koninginnedagconcert op het Paleis Noordeinde en het 2008 AVRO Prinsengrachtconcert in Amsterdam met repertoire van de Comedian Harmonists.

Willem de Vries is verder actief als oratorium- en liedzanger en heeft gewerkt met dirigenten als Reinbert de Leeuw, Ed Spanjaard, Jos van Veldhoven, Peter Dijkstra, Arjan Tien, Per-Otto Johansson, Karel Deseure en Erik van Nevel.

 

Geert Bierling studeerde orgel, piano en clavecimbel aan het Rotterdams Conservatorium en beiaard aan de Hoge School voor de Kunsten te Utrecht. Op zijn achttiende jaar werd hij vaste bespeler van het historische Bätz/ Witte orgel in de Oude of Pelgrimvaderskerk te Rotterdam Delfshaven.  Bierling is eersteprijswinnaar van het Albert Schweitzer Orgelconcours (1978), laureaat op het Bachconcours te Brugge (1985) en werd onderscheiden met een zilveren medaille door de Parijse Academie ‘Arts, Sciences, Lettres’ voor zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur in (1989). Sinds 1990 is hij stadsbeiaardier van Rotterdam en kreeg hij in 1996 zijn aanstelling als stadsorganist van Rotterdam. In die functie is hij de vaste bespeler van het Standaart-concertorgel in de Burgerzaal van het Stadhuis en het vierklaviers Flentrop-orgel in Concertgebouw De Doelen. Op deze instrumenten voert hij jaarlijks zo’n twintig nieuwe programma’s uit. Geert Bierling was tot 2014 als artistiek leider verbonden aan het Festival Rotterdamse Orgeldagen. Als clavecinist, organist en harmoniumspeler treedt hij regelmatig op als solist en in ensemble verband met musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het New Trombone Collective en het Giudici ensemble. Daarnaast is Geert Bierling ook actief als begeleider op orgel en harmonium van klassieke zwijgende films.

 

 

Toegang 15,00 euro. Donateurs Midden-Brabantse Orgelkring 7,50 euro. Jongeren tot 30 jaar gratis.

Voor alle concerten geldt dat de kaarten aan de zaal contant moeten worden afgerekend (pinnen is mogelijk).

Kaarten reserveren kan met de knop RESERVEREN bovenaan deze pagina of per email via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wij reserveren geen vaste zitplaatsen.

Parkeren op het terrein van Het Cenakel is niet mogelijk. De dichtstbijzijnde parkeermogelijkheid is aan de overzijde (oostzijde) van de Kempenbaan op het transferium (carpoolplaats) achter het Bastion Hotel.

 

 

Alle datums


  • 4 november 2018 16:00

cenakel info 1

cenakel info 2

cenakel info 3