Kamerorkest Alveare o.l.v. Sander Teepen

Concert
72
Alveare-9-juli-2017-Lanaken-0.01-foto-Bert-Pijpers
10 november 2018 20:00

Toegang 12,50 euro 

Concertinleiding Bart de Graaf: 19.30 uur -19.45 uur.

 

Programma

Symfonie nr. 3 – L. van Beethoven

Pianoconcert nr. 4 – L. van Beethoven. (soliste: Kathelijn van de Loo)

 

 

 

Kamerorkest Alveare

Alveare werd in 1989 aanvankelijk opgericht als klein barokensemble en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een volwaardig kamerorkest. De vaste bezetting bestaat uit een dertigtal musici (strijkers, blazers en klavecinist/organist), samengesteld uit amateur- en beroepsmusici uit de wijdere omgeving, de regio's Den Bosch – Tilburg – Eindhoven – Helmond. De opzet is een 'kern-ensemble', waaraan zo nodig een of meerdere instrumentalisten worden toegevoegd, afhankelijk van de gewenste bezetting. Op dit 'aan- en afvliegen' van de musici duidt de naam Alveare, wat in het Italiaans 'bijenkorf' betekent. Hoewel het repertoire over het algemeen genomen alle stijlperioden kan omvatten, ligt de nadruk op de ​muziek vanaf de Barok tot en met de Romantiek. Maar ook later gedateerde werken worden regelmatig uitgevoerd.Vaak werkt het orkest samen met (dikwijls jongere) solisten, die op die manier mogelijkheid geboden krijgen om podiumervaring met orkest op te doen. Ook verleent het orkest regelmatig medewerking aan koorbegeleidingen en voert het jaarlijks, samen met het Philips' Philharmonisch Koor Eindhoven de Matthaus Passion uit.De vaste dirigent van het orkest is Sander Teepen.

Kathelijn van de Loo

 

Een veelzijdig pianiste die in kamermuziekverband, als soliste en als begeleidster optreedt. Kathelijn kreeg haar eerste pianolessen op achtjarige leeftijd van haar moeder Agnes van de Loo. Na drie jaar vervolgde zij haar lessen bij Julia Wasowicz te ’s-Hertogenbosch. Kathelijn studeerde vervolgens aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Marcel Baudet en aan het Brabants Conservatorium te Tilburg bij Bart van de Roer, Paul Komen en Jan Gruithuyzen. Zowel de eerste als tweede fase sloot Kathelijn cum laude af en ze won prijzen bij onder meer het Prinses Christina Concours.

Masterclasses volgde Kathelijn zowel solo als in kamermuziekverband bij onder anderen Dimitri Ferschtman, Arno Bornkamp, Jan Wijn, Igor Roma, Klara Würtz, Ronald Brautigam en het Storioni Trio. Ook volgde ze masterclasses bij Eugen Indjic in Parijs en ontving ze een beurs om in Portugal lessen te volgen bij Maria João Pires, haar grote bron van inspiratie.

Sander Teepen

 

Sander Teepen komt uit een muzikale familie. Geboren in Deurne (1981) begon Teepen op 8-jarige leeftijd met hobospelen. Hij studeerde aan het Fontys conservatorium bij Herman Vincken. Als hoboïst remplaceerde hij bij o.a. Het Residentie Orkest, Philharmonie Zuidnederland, Het Gelders Orkest, en het voormalig Brabants Orkest en Het Limburgs Symfonieorkest. Daarnaast is hij verbonden aan het Anemos Arts Ensemble, bestaande uit musici van Philharmonie ZuidnederlandAl snel werd Sander gegrepen door het dirigeren. Hij volgde directielessen bij o.a. Jan Stulen, Otto Tausk en Jac van Steen. Directie masterclasses volgde hij bij Jorma Panula, Paavo Jarvi, Neeme Jarvi en Leonid Grin. In zijn stijl van dirigeren laat hij zich voornamelijk inspireren door Carlos Kleiber en de gedrevenheid én inzet van de uitvoerenden.                Sinds 2012 nam Sander diverse podiumprijzen in ontvangst bij verschillende dirigentenwedstrijden.
Zo won hij in 2012 de dirigentenwedstrijd bij het MAV Symfonisch Orkest in Budapest, in 2013 de juryprijs bij de Blue Danube Opera dirigentenwedstrijd, in 2014 de ‘George Enescu Philharmonic orchestra prize’ bij de Jeunesses Musicales Boekarest dirigentenwedstrijd en in 2015 werd hij tweede bij de Blue Danube Opera dirigentenwedstrijd. Dit leidde tot diverse samenwerkingen in binnen- en buitenland. Zo dirigeerde hij operahuizen in Ostrava en Stara Zagora en was hij gastdirigent bij het Moldova Philharmonic Orchestra in Iași en het Banatul Philharmonic Orchestra in Timișoara. In 2017 maakte hij als dirigent zijn succesvolle debuut bij Het Residentie Orkest, het Metropole Orkest, Het Noord Nederlands Orkest, het Orkest van het Oosten en Het Gelders Orkest.

In seizoen 2018 maakt hij zijn debuut bij Philharmonie Zuidnederland, Nederlandse Reisopera en het Noord Nederlands Orkest (Der fliegende Holländer) en zal hij een vervolg geven aan zijn gastdirecties bij Het Residentie Orkest, het Moldova Philharmonic Orchestra, het Banatul Philharmonic Orchestra en het operahuis Divadlo Antonina Dvoraka Ostrava (Lady MacBeth).

 

cenakel info 1

cenakel info 2

cenakel info 3