S.M.E.T.

Concert
 Registratie gesloten
 
7
Datum: 8 oktober 2017 12:30

EEN MODERN SPROOKJE VOOR VOLWASSENEN

 

De Legende van Die Schöne  Magelone, die terugvoert  tot de sprookjes van Duizend en één Nacht, kreeg haar literaire betekenis in de novelle van Ludwich Tieck (1773-1853). Ook Goethe en Lope de Vega werden door het  mysterieuze gegeven geïnspireerd en componist Johannes Brahms (1833-1897) besloot  15 gedeelten uit het verhaal in Lied-vorm op muziek te zetten.  Zo ontstond een muzikale romance waarbij gesproken en gezongen tekst naadloos in elkaar overgaan en de toeschouwende luisteraar tot de laatste minuut wordt geboeid.

 

Niemand minder dan Nederlands toonaangevende zangeres  Karin Strobos, de populaire acteur Sieger Sloot en Brahms specialist pianist Thomas Beijer staken de koppen bij elkaar om het op de buitenlandse podia dikwijls uitgevoerde werk  in Nederland meer  bekendheid te geven. Op diverse CD’s wordt het verhaal meestal door een actrice verteld, terwijl de vocale gedeeltes door een tenor of bariton (Dieskau, Blochwitz, Pregardien) gezongen worden. In deze unieke  uitvoering zingt Karin Strobos echter de Liederen en is Sieger Sloot de verteller van de (Nederlandse) teksten.  Drie topartiesten tekenen voor een bijzondere Nederlandse première, een productie die zich zowel in het theater als de kamermuziek-sector thuis zal voelen.

 

Karin Strobos, mezzosopraan, kreeg de kans in te vallen in de rol van Octavian in Der Rosenkavalier bij de Nationale Opera onder de muzikale leiding van Sir Simon Rattle. Haar succesvolle optreden oogstte lovende kritieken: zowel  NRC als Volkskrant spraken van een “droomdebuut”. Vanaf dat moment belandde haar carriere in een stroomversnelling. Naast  haar indrukwekkende vocale capaciteiten valt juist haar uitgesproken acteer-talent steeds op.

 

Van 2009 tot 2011 behoorde Karin tot het vaste ensemble van Opera Zuid, zij zong daar rollen als Cherubino (Le Nozze di Figaro), Hänsel (und Gretl), Suzuki (Butterfly) en Siebel (Faust). Haar vertolking van de titelrol in La Cenerentola werd een ware triomf.  Sinds 2014 is zij eerste solist in het ensemble van de Opera in Essen, Duitsland waar ze een imposant aantal nieuwe rollen – met name van Mozart en Rossini – aan haar repertoire toevoegt.

 

Bij de Nederlandse Reisopera vertolkte zij een door pers en publiek enthousiast ontvangen Rosina (Barbiere di Sevilla) om daar in 2016 op nieuw toegejuicht te worden als De Komponist in (Ariadne auf Naxos). Ook bij de Nationale Opera in Amsterdam is Karin regelmatig gast. Op 25 maart 2017, bij de wereldpremier van de opera The New Prince vertolkt zij daar de vrouwelijke hoofdrol Fortuna

 

Sieger Sloot (1977), acteur, bekend van o.a. Cloaca, Kunsthart, Riphagen en diverse TV drama’s, studeerde in 2000 af aan de Amsterdamse Toneelschool. Hij speelde sindsdien in voorstellingen als Mephisto en Cloaca bij Hummelinck Stuurman, Hurly Burly van De Praktijk, De hulp van Maria Goos en Superkapitalisten bij mugmetdegoudentand. Bij dit laatste gezelschap speelde hij ook Kunsthart, dat in 2015 werd geselecteerd voor het Theaterfestival. 

Sieger Sloot was te zien in talrijke televisieseries (o.a.Vuurzee, Floor Faber en Wat als...?). Hij was medeschrijver en acteur bij het komische programma Nieuw Dier en speelde in de films Dolfje Weerwolfje, Hartenstraat en Riphagen. In het seizoen 2016/2017 was Sieger te zien in de theatervoorstelling Emilia Galotti van Toneelgroep  Amsterdam

 

Thomas Beijer(1988) is een van Nederlands meest gevraagde pianisten. Hij studeerde bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij zijn Masterstudie in 2011 afsloot met de hoogste onderscheiding. Hij volgde lessen bij onder anderen Jorge Luis Prats, Emanuel Ax en Murray Perahia. Met het winnen van het YPF Nationaal Pianoconcours 2007 plaatste hij zich aan de top van een nieuwe generatie jonge Nederlandse pianisten. De internationale jury omschreef hem als ‘een zeer interessante muzikale persoonlijkheid met onderscheidende ideeën over muziek. Een waar kunstenaar’. Bij Briljant Classics verscheen in 2008 zijn eerste CD, met werken van Johannes Brahms. Daarop volgde een CD met werken van Rachmaninoff, en in 2013 de CD 'Canción y Danza'met werken van componisten uit Spanje waarmee Thomas een bijzondere affiniteit heeft. Ook als componist geniet Thomas Beijer bekendheid.

 

Toegang 12.50 euro inclusief koffie/thee

Voor alle concerten geldt contante betaling aan de zaal (pinnen is helaas niet mogelijk).

Wij reserveren geen vaste zitplaatsen.

Parkeren op het terrein van Het Cenakel is niet mogelijk. De dichtstbijzijnde parkeermogelijkheid is aan de overzijde (oostzijde) van de Kempenbaan op het transferium (carpoolplaats) achter het Bastion Hotel.

 

 

 

Alle datums


  • 8 oktober 2017 12:30

cenakel info 1

cenakel info 2

cenakel info 3